Doterajší výskum naznačoval, že pitie kávy môže pomôcť zabrániť vzniku
rakoviny pečene a znížiť riziko ochorenia pečene spojeného s nadmerným
užívaním alkoholu. Priaznivé účinky konzumácie tohto obľúbeného nápoja
naznačuje aj nová britská štúdia, v rámci ktorej vedci analyzovali dáta
takmer pol milióna ľudí, zaregistrovaných v britskej Biobanke - projekte
určenom na pomoc pri hľadaní genetických a environmentálnych faktorov
súvisiacich so vznikom rôznych ochorení.
Ľudia v skúmanej vzorke mali pri prihlásení sa do Biobanky od 40 do 69
rokov, pričom vyše 384.000 z nich sa už na začiatku označilo za
konzumentov kávy. Zvyšných takmer 110.000 ľudí uviedlo, že kávu nepijú.
Tím výskumníkov následne sledoval stav pečene týchto ľudí počas obdobia
trvajúceho v priemere takmer 11 rokov. Vedci zaznamenali 3600 prípadov
chronického ochorenia pečene s 301 úmrtiami a 1839 prípadov steatózy
(stukovatenia) pečene.
Na základe analýzy týchto údajov vedci zistili, že po zohľadnení
faktorov, ako sú index telesnej hmotnosti (BMI), konzumácia alkoholu a
fajčenie, bolo u tých, ktorí vypili ľubovoľné množstvo kávy akéhokoľvek
druhu, riziko vzniku chronického ochorenia alebo stukovatenia pečene o
20 percent nižšie v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili vôbec.
Konzumenti kávy mali tiež o 49 percent nižšie riziko úmrtia v dôsledku
chronického ochorenia pečene.
Podľa vedcov sa miera priaznivého účinku kávy zvyšovala s jej
skonzumovaným množstvom, a to až na tri až štyri šálky denne. Ešte
väčšie dávky však ďalšie zvýšenie miery priaznivého účinku už
nepriniesli. Zníženie rizika vzniku chronického ochorenia pečene vedci
zistili aj v prípade, keď osobitne posudzovali účinok instantnej,
bezkofeínovej a mletej kávy - hoci najviditeľnejší účinok pripisovali
naposledy menovanej.
Štúdia však má aj svoje limity, keďže nedokazuje, že riziko vzniku
chronického ochorenia pečene znižuje káva samotná. Okrem toho sa
účastníkov výskumu pýtali na ich návyky pri pití kávy iba raz. "Napriek tomu sa môže jednať o efektívny nástroj prevencie vzniku závažných ochorení pečene," uviedol
profesor Paul Roderic zo Southamptonskej univerzity, ktorý je
spoluautorom štúdie. Roderic tiež zdôraznil, že existuje množstvo prísad
s možným priaznivým účinkom v súvislosti s ochoreniami pečene, ktoré sa
líšia u jednotlivých druhov kávy.
Ako uvádza The Guardian, podľa britskej charitatívnej organizácie
British Liver Trust je ochorenie pečene treťou najčastejšou príčinou
predčasných úmrtí vo Veľkej Británii; od roku 1970 ich počet stúpol o
400 percent.